Prettomusik?

För 10 år sedan släppte skäggtomten David Sandström, trummis i Refused och musiker i en miljon andra projekt, en soloskiva kallad "Om det inte händer någon innan imorgon så kommer jag."
Skivan är inspirerad av Sara Lidman och handlar om Norrbottens avfolkning och framför allt hans morfars depression som slutligen leder till självmord.
Pretentiöst? -Inte så lite heller.


Vid första genomlyssningen är den näst intill ogreppbar. Men den växer.
Inuti de komplexa arrangemangen och djungeln av svårmod så finns det massor av små fina melankoliska melodier. Jag köpte skivan när den kom ut för 10 år sedan och fattade ingenting.
Refused hade släppt stenhårda "Shape of Punk To Come" bara några år tidigare och den anses idag vara en modern klassiker. Det förtjänar Davids morfarskiva också att kallas.


Jag återvänder till den här skivan minst tre gånger om året och den är tillsammans med Televisions "Marquee Moon"Firesides "Elite" och tidigare nämnda "Shape of Punk To Come" en av de skivor jag har lyssnat mest på någonsin.


Morfarskivan är slutsåld sedan ett par år tillbaka och finns inte på musikbiblioteket Spotify, men finns att ladda ner i sin helhet på en gammal hemsida.
Om man tycker att det blir för mycket med 8 låtar på dryga timmen så föreslår jag att man börjar med att lyssna på spår nummer 3: 1968, spår nummer 5: När hjärtat svider samt spår 8: Kurragömma.
Skivan kanske inte är för alla, men som sagt så behöver den en ganska lång inkubationstid. Ge den det.


Vill man fördjupa sig i ämnet så finns den utmärkta dokumentären "Tillflykt" som kan ses i sin helhet på Youtube (i uppskattningsvis tretusen delar) och där man får se originalet David Sandström vara David Sandström och köpa torp ute i norrländska landsbygden.


Och förresten, om inte skivan ovan är något för dig så kanske Davids Costellodoftande rockmusik passar dig?


/ D

Kommentarer
Postat av: Anonym

Good Stuff!!

2010-12-15 @ 09:42:10

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0